Deze sportwagenmerken zijn het meest gevoelig voor tellerfraude

9 juli 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

De afgelopen jaren is de markt voor tweedehandsauto’s steeds transparanter geworden, om problemen zoals het manipuleren van kilometerstanden aan te kunnen pakken. Toch wordt er nog altijd gesjoemeld met kilometertellers. Welke modellen zijn het meest gevoelig voor deze tellerfraude?

Volgens experts kost fraude met kilometertellerstanden consumenten jaarlijks 150 miljoen euro, wat neerkomt op zo’n 1.500 euro per persoon. In een poging wat te doen aan deze fraude zijn er in Nederland de afgelopen jaren verschillende regels doorgevoerd, met als doel de transparantie van de tweedhandsautomarkt te verbeteren.

Sinds 1 januari 2014 registreert de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) in een centrale database de kilometerstanden. Vanaf datzelfde moment is het ook verboden om de tellerstanden van auto’s terug te draaien. Ook is het niet toegestaan om zonder geldige reden een kilometerteller zomaar te corrigeren, repareren of vervangen.

1300

De overheid ging op 1 juli 2021 een stap verder, door iedere RDW-erkenninghouder bij wet te verplichten om bij elke reparatie en bandenwissel de tellerstand af te lezen en door te geven. 

Verder wordt het van origine Belgische Car-Passsyteem in steeds meer Europese landen uitgerold. Car-Pass heeft de beschikking tot de autogegevens die door fabrikanten worden beheerd. Dit systeem verkleint het risico op tellerfraude, maar voorkomt het niet. 

De straf die staat op het manipuleren van de kilometerstand is in Nederland 10.000 euro boete en kan oplopen tot een jaar celstraf. Dat weerhoudt individuen er niet van om toch tellerfraude te plegen.

In deze landen vindt de meeste tellerfraude plaats

Ondanks de ingevoerde regels blijft het aantal auto’s in Nederland met een onlogische tellerstand vrij stabiel. 

Volgens de Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT), een samenwerkingsverband van Bovag, Rai Vereniging, ANWB, KNMV en NKC, waren er op 1 december 2017 264.220 auto’s met een onlogische tellerstand. In 2023 is dit aantal teruggelopen naar 216.459 auto’s.

Uit onderzoek van carVertical van de historie van auto’s aangeschaft tussen november 2022 tot november 2023 blijkt dat in Europees verband er ook nog voldoende tellerfraude plaatsvindt. In Litouwen is 28,9% van alle auto’s het slachtoffer van tellerfraudeurs, gevolgd door Estland met 19,4% en Roemenië completeert met 16,3% de top drie.

Favoriete merken voor tellerfraude

Volgens het onderzoek zijn vooral Duitse premiummerken populair om met de kilometertellers te knoeien. Het is niet vreemd dat juist deze duurdere merken het slachtoffer zijn, omdat daar simpelweg meer geld aan valt te verdienen.

Per land geven fraudeurs de voorkeur aan andere modellen. Zo worden in Hongarije vooral de tellerstanden van de Porsche 911 teruggedraaid, terwijl in Slowakije de Audi TT in trek is.

In 2023 was de Audi A8 het meest populaire model van fraudeurs. Van alle gecontroleerde A8-modellen had 10,7% een gewijzigde kilometerstand. Ook de Volkswagen Phaeton, Audi A7 en Volkswagen CC zijn populair. 

Wat te doen bij tellerfraude

Denkt u het slachtoffer te zijn van tellerfraude? Op de website van de RDW kunt u officiële de tellerstand van uw sportwagen controleren en daarvan een rapport opvragen. Heeft u uw sportwagen geïmporteerd? Dan kunt u meestal bij de importeur deze gegevens opvragen.

Vaak is er sprake van een regelmatige toename van het aantal gereden kilometers per jaar. Ziet u een significante afwijking of is de tellerstand teruggelopen, dan is de kans aanwezig dat er is geknoeid met de kilometerstand. 

Als de kilometerstand inderdaad niet correct is, kunt u het beste eerst contact opnemen met de verkopende partij en vragen om een uitleg. Is deze verklaring naar uw mening niet afdoende, neem dan contact op met de VAT. Zij hebben ervaring met tellerfraude en kunnen u helpen bij het indienen van een klacht. Tot slot kunt u aangifte doen bij de politie.

9 juli 2024

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen