Nare geur uit het sportwagen interieur

20 september 2024

Onderhoud en schade

Mark Reus

Hoe fijn uw sportwagen ook rijdt, als er een onaangenaam aroma in het interieur heerst zal een mooie rit al snel veranderen in een ware beproeving. Met deze tips zorgt u ervoor dat u de nare geur uit de auto krijgt en u weer kunt genieten.

Niets is zo vervelend als u tijdens het autorijden tot de ontdekking komt dat er een vervelende geur aanwezig is. U, uw partner, kinderen of trouwe viervoeter kunnen hiervan de oorzaak zijn, wat zich op lange termijn zal doen gelden in een onverdraagzame penetrante lucht.

Bij deze constatering is het belangrijk om direct actie te ondernemen en de bron van deze nare luchtjes op te sporen. Sommige plekken in uw sportwagen zijn vatbaarder voor het vasthouden van geuren, zoals de bekleding van de stoelen of vloer. Kijk of u vlekken op de stoelen ziet, er sappen op de bekerhouders zitten of etensresten in de middenconsole. Besteed ook meer aandacht aan de plekken die u snel over het hoofd ziet tijdens het rijden. Onder uw stoel kan ongemerkt gemorst voedsel snel bederven.

Vergeet ook niet de kofferbak grondig te controleren. Ook hier hopen onopgemerkt vuilresten zich op waarvan de geuren het interieur kunnen bereiken.

1305

Geur uit het interieur

Als u geen zichtbare tekenen vindt van het probleem, is het misschien tijd om het volledige interieur van uw sportwagen van een grote schoonmaak te voorzien.

Vergeet niet om na het schoonmaken de sportwagen goed te ventileren, zodat alles goed droogt en de geuren van de gebruikte schoonmaakmiddelen de auto kunnen verlaten.

Heeft u daarna nog steeds last van geuren, probeer dan eens:

  • Bakzout – Dit is vooral goed tegen zure geuren. Strooi het bakzout over de vloer van uw sportwagen om de geurmoleculen te absorberen.
  • Koffieresten – Koffieprut bevat stikstof die kan helpen om nare geuren te elimineren.
  • Houtskool – Houtskool staat bekend om zijn vermogen om geuren te absorberen. Leg een stukje in een bakje of wikkel de houtskool in stof en leg het in uw sportwagen.

Ventilatiesysteem schoonmaken

Het kan ook zijn dat de onaangename geuren uit de luchtroosters komen door een slecht werkend ventilatiesysteem of vervuilde luchtfilters. 

Begin met het reinigen van de luchtroosters zelf. Gebruik bij deze delicate klus een kleine, zachte borstel om stof en vuil uit de ventilatieopeningen te verwijderen. 

Als er een fout zit in het ventilatiesysteem, is deze niet in staat om vocht uit de het interieur te verwijderen. Dit kan leiden tot een vochtige omgeving waar schimmels goed in gedijen, die zorgen voor een muffe lucht. Controleer in dat geval het systeem en laat deze indien nodig repareren.

Luchtfilters zorgen ervoor dat stof en pollen worden opgevangen. Als het luchtfilter verstopt raakt en niet tijdig wordt vervangen, kan dat leiden tot een ophoping van bacteriën die u ruikt zodra de lucht er doorheen blaast. In dat geval is het van belang om deze zo snel mogelijk te vervangen.

Ander geur malheur

Is de nare geur na alle voorgaande stappen nog steeds aanwezig? Dan kan het probleem liggen aan de katalysator of het uitlaatsysteem. In dat geval ruikt het vaak naar rotte eieren.

Een sterk verbrande oliegeur is een teken dat er ergens een olielek aanwezig is of er een probleem met de motor is. 

Ruikt u iets zoets? Dan kan dat duiden op een lek in het koelsysteem. 

In al deze gevallen raden wij u aan om een professionele monteur in te schakelen en de problemen te laten repareren of vervangen.

20 september 2024

Onderhoud en schade

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen