Waarom er niet wordt gewerkt met schadevrije jaren voor het verzekeren van een sportwagencollectie

30 juli 2024

Verzekeren en financieel

Mark Reus

Voor een standaard autoverzekering wordt er vaak gewerkt met schadevrije jaren, oftewel het bonus/malussysteem. Wie een tweede auto bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, kan zelfs profiteren van de schadevrije jaren korting van zijn eerste auto. Kunt u op dezelfde wijze ook schadevrije jaren opbouwen en meenemen, wanneer u meerdere sportwagens bezit? 

Eerst gaan we terug naar de basis van het bonus/malussysteem, want hoe zat het nou ook alweer? Voor elk jaar dat u geen schade claimt, stijgt u in de rangschikking van de verzekeraar. Hoe meer vrije jaren u heeft opgebouwd, des te hoger de korting op uw autoverzekeringspremie.  

Heeft u een tweede ‘gewone’ auto (aangeschaft), dan kunnen de jaren en daarmee de korting van de eerste auto op de tweede auto worden gebruikt. Dit wordt ook wel de tweede-autoregeling genoemd. 

In dat geval gelden er wel een aantal voorwaarden. Zo dient de auto bij dezelfde verzekeraar te worden ondergebracht en mag de tweede auto geen hoge waarde hebben. Bij veel verzekeraars ligt de waardegrens bij 100.000 euro.

Bij een derde auto wordt er geen korting toegepast op de verzekering en wordt de auto ingeschaald op nul jaren. Het gevolg is dat de premie uit verhouding ligt met de andere auto’s die in bezit zijn.

1230

Meestal geen schadevrije jaren voor luxe sportwagens

“Wordt er met schadevrije jaren gewerkt voor het verzekeren van exclusieve sportwagens?” 

Dit is een vraag die wij als specialist in het verzekeren van luxe sportwagens veel voorbij zien komen. Het antwoord is: Meestal niet. Dit komt omdat het bonus/malussysteem niet goed samengaat met de unieke kenmerken van sportwagens. 

Luxe sportwagens, zoals zeldzame collectoritems of hypercars, worden heel anders gebruikt dan alledaagse personenauto’s. Met deze auto’s wordt relatief weinig gereden en sommige verzamelaarsobjecten komen helemaal nooit de garage uit. De eigenaar van een Ferrari zal deze bijvoorbeeld niet snel gebruiken om ermee naar de plaatselijke supermarkt te rijden. 

Zo ligt het risico op verkeersschade voor een sportwagen veel lager in vergelijking met een standaard auto, terwijl het risico voor diefstal juist hoger ligt. Zo stellen de meeste verzekeraars strenge beveiligingseisen voor luxe sportwagens

Ook de waardeontwikkeling van deze exclusieve bolides verloopt heel anders dan bij standaard auto’s. Terwijl een alledaagse auto steeds minder waard wordt, kan een collectoritem juist in waarde stijgen. Zo bestaan veel sportwagencollecties uit auto’s die als beleggingsobject worden aangehouden. 

Collectieverzekering de oplossing

Hoewel er dus geen sprake is van een bonus/malussysteem voor één of meerdere sportwagens, bieden wij wel een collectieverzekering. Een maatwerk verzekeringsoplossing waarbij uw gehele verzameling wordt getaxeerd en verzekerd onder één polis en aantrekkelijke premie. Ideaal voor beleggingsobjecten en luxewagens die weinig kilometers rijden. 

Uw kostbare bolides zijn dan goed verzekerd bij calamiteiten, zoals diefstal of schade door bijvoorbeeld brand.

De collectieverzekering biedt onder meer de volgende voordelen:

·       Lagere premie ten opzichte van individuele sportwagenverzekeringen.

·       Gunstige premie die rekening houdt met weinig kilometers voor de sportwagens.

·       De verzekering is flexibel en past zich aan op de collectie. Wijzigingen in uw collectie kunnen eenvoudig worden aangepast voor de verzekering.

·       De verzekeringen zijn op basis van taxatiewaarde en niet iedere sportwagen hoeft apart getaxeerd te worden. Uw gehele collectie wordt in één keer getaxeerd.

·       De verzekering houdt rekening met zowel waardevermeerdering als -vermindering.

·       Ook sportwagens met een buitenlands of slapend kenteken worden meeverzekerd.

30 juli 2024

Verzekeren en financieel

Sportwagenverzekering

Bent u al de trotse eigenaar van een sportwagen of zelfs collectie, maar bent u niet tevreden met uw huidige verzekering? Via onze website kunt u eenvoudig een offerte opvragen.

Offerte aanvragen